Генчо Генчев

Генчо Генчев

Председател на фестивала. Кмет на община Свищов.

 

Генчо Божинов Генчев е роден през 1980 година.

Завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Професор д-р Димитър Димов“ гр. Ловеч и се дипломира като „ветеринарен техник“ през 1999 г.

Висше образование получава в ЮЗУ „Неофит Рилски“ гр. Благоевград, степен бакалавър – специалност „Бизнес администрация“ и магистър – специалност „Стопанско управление“.

Учейки в гр. Ловеч, постъпва като танцьор в „Общински фолклорен ансамбъл Ловеч“. Така започва един дълъг път в областта на фолклора и фолклорното изкуство, който продължава до днес.

2007 година е знакова в живота му. Избран е за председател на НЧ „Светлина – Царевец 1927“ с. Царевец и става кмет на селото. Основава и ръководи детски танцови състави, които бързо се развиват и в следващите години вземат участие в много национални фестивали. Започват турнета извън страната Македония, Турция, Франция и др.

В годините от 2008 до 2012 бива удостояван с не малко награди на местно и национално ниво в сферата на културата, изкуството и читалищното дело.

През 2010 година е награден от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) за принос в библиотечните информационни технологии.

През 2011 година с проекта „Царевец вчера, днес и утре“, НЧ „Светлина – Царевец 1927“ печели голямата награда в ежегодния конкурс на Платформа „АГОРА“. Министерство на културата на Република България връчва грамота за принос в развитието на читалищното дело в България.

Същата година (2011) стартира и Национален Фолклорен фестивал „Фолклорен извор“, който е и най-големият успех в творческата дейност на Генчо Генчев. Фестивалът бързо придобива популярност и се утвърждава като един от най-големите и авторитетни фолклорни форуми у нас, на който той е председател.

През 2012 година Община Свищов го награждава за принос в развитието на културата в общината.

През април същата година (2012) със заповед на Министъра на културата, става член на Обществено – консултативен съвет към министъра на културата.

Членува и в Управителния съвет на Фондация „Димитър Хадживасилев“ – Свищов и в „Младежки фолклорен съюз“ гр. Варна.

През май 2013 година Община Свищов го удостоява със званието „Деятел на културата“.

От ноември 2015 година Генчо Генчев е кмет на община Свищов и зам. – председател на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“.