Генчо Генчев

Генчо Генчев

Председател на фестивала. Кмет на община Свищов.

 

Генчо Генчев заема място сред журито в качеството си на председател на фестивала и представител на организационния комитет.

Генчо Божинов Генчев е роден през 1980 година. Завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина “Професор д-р Димитър Димов” гр. Ловеч и се дипломира като “ветеринарен техник” през 1999 г.

Висше образование учи в ЮЗУ “Неофит Рилски” гр. Благоевград, степен бакалавър по специалност “Бизнес администрация” и магистър по специалност „Стопанско управление”.

Учейки в гр. Ловеч, постъпва като танцьор в “Общински фолклорен ансамбъл Ловеч”. Така започва един дълъг път в областта на фолклора и фолклорното изкуство, който продължава и днес.

2007 година се оказва изключително знакова в живота му. Това е времето, в което бива избран за председател на НЧ “Светлина – Царевец 1927” с. Царевец и става кмет на селото.
Основава и ръководи детски танцов състав и танцов състав “Царевска китка”. Съставите бързо се развиват и в следващите години вземат участие на много фестивали и събори, на които печелят и не малко призови места. Започват турнета извън страната Македония, Турция и Франция.
Годините от 2008 до 2012 бива удостояван с не малко награди на местно и национално ниво в сферата на културата, изкуството и читалищното дело.
Така например през 2010 година е награден от Българска библиотечноинформационна асоциация (ББИА) за принос в библиотечните информационни технологии.
През 2011 година с проекта “Царевец вчера, днес и утре”, НЧ “Светлина – Царевец 1927” печели голямата награда в ежегодния конкурс на Платформа “АГОРА”. Министерство на културата на Република България връчва грамота за принос в развитието на читалищното дело в България със специален восъчен печат “Мадарски конник”.
Същата година стартира и Национален Фолклорен фестивал “Фолклорен извор”
През 2012 година Община Свищов го удостоява с почетен плакет и диплом за принос в развитието на културата в Община Свищов.
Той е член в Управителния съвет на Фондация “Димитър Хадживасилев” гр. Свищов.
Член е на “Младежки фолклорен съюз” гр. Варна.
През май 2013 година, Община Свищов удостоява Генчо Генчев за “Деятел на културата”.
От ноември 2015 година Генчо Генчев е кмет на Община Свищов. Член е на Читалищното настоятелство на НЧ “Светлина-Царевец”, председател на организационния комитет на НФФ “Фолклорен извор” и активен деец в областта на фолклорното песенно и танцово изкуство на България.
От април 2012 година със заповед на Министъра на културата е член на Обществено – консултативен съвет към министъра на културата.