Фолклорен извор

Международен фолклорен фестивал (МФФ) „Фолклорен извор“ се провежда ежегодно в първата седмица от месец август в с. Царевец, общ. Свищов.

 

Фестивалът се организира от Сдружение „Фолклорен извор“, НЧ „Светлина – Царевец 1927” и Община Свищов.

 

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България и със партньорството на CIOFF – България, ННЕК – ЮНЕСКО, Съюза на българските музикални и танцови дейци.

 

Официални медийни партньори са Българска Национална телевизия /БНТ/, Българско Национално радио /БНР/, ФЕН ФОЛК ТВ.

 

МФФ „Фолклорен извор” има за цел да съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България. Фестивалът представя пъстротата на българското фолклорно изкуство. Насърчава приемствеността и привличането на младото поколение. Приобщава различни социални и възрастови групи от населението към активно общуване с фолклора.

 

„Фолклорен извор“ е фестивал с конкурсен характер. Журито е съставено от професионалисти в различни области на българския фолклор:

  • Юлия Цанкова– фолклорист, дългогодишен автор и водещ в БНР, Дописен член към Българска академия на науките и изкуствата – Председател на журито
  • Гуна Иванова– народна певица, солист на Ансамбъла на въоръжени сили, педагог. Дописен член към Българска академия на науките и изкуствата
  • акад. проф. Елена Кутева– Старши научен сътрудник ІІ ст. (в ИИ при БАН), Професор (в НМА „Панчо Владигеров“), Директор на ДФА „Филип Кутев“ и пр.
  • д-р Силва Хачерян– Държавен експерт отдел „Регионални дейности” на Министерството на културата
  • Димитър Манов– дългогодишен хореограф на Ансамбъла на строителните войски и главен балет майстор на ансамбъл „Тамбурица” – Питсбърг, САЩ. Носител на наградата „Световен ОСКАР за фолклор“ на IGF
  • Даниел Спасов– народен певец, телевизионен продуцент и водещ на предаването „Иде нашенската музика“ по БНТ, солист на световно известния хор „Мистерия на българските гласове“
  • Катя Василева – ръководител „Комуникации“ в БНР
  • д-р Генчо Генчев– Председател на фестивала и кмет на община Свищов.

 

Ежегодно във фестивала се включват групи за български фолклор от цялата страна, но и от държави като Колумбия, Мексико, Грузия, Коста Рика, Русия, Турция, Сърбия, Румъния, Франция, Полша, Кипър и др.

Забавната програма на фестивала включва вечерни концерти на едни от най-утвърдените изпълнители и ансамбли в българския фолклор.

 

В конкурсната част на фестивала могат да се включат всички желаещи без ограничения във възрастта, след като са подали заявка чрез електронната форма в официалния сайт на фестивала www.folklorenizvor.com или на посочените координати за връзка.

 

Наградният фонд на МФФ „Фолклорен извор“ е изключително атрактивен. Награждаването се провежда на тържествена церемония в последния фестивален ден. По време на церемонията се връчват всички специални отличия. Наградите в класирането на журито от първо до трето място в съответните категории на конкурса се обявяват в няколкодневен срок след приключването на фестивал и се изпращат на притежателите им.