Даниел Спасов

Даниел Спасов

Народен певец, автор, продуцент и водещ на телевизионни предавания

 

Даниел Спасов е емблематичен представител на една нова вълна изпълнители на традиционен фолклор.

Творческата му биография включва записи на около 250 народни песни в Българското национално радио,  филми в Българската национална телевизия, многобройни концерти в България и чужбина. Неговите албуми са преди всичко концептуални и включват оригинални песенни творби, преведени на съвременен музикален език. През 1994 г. името му е включено в световната енциклопедия “Музиката на света” /Лондон/. От 1996 г. е солист на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове”. Самостоятелно и заедно с певиците от хора е пял в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Негови песни звучат в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие, а през 2000 г. заедно с “Мистерията…” участва в телевизионния мост “Ватикана поздравява света с ХХІ век”. През 2002 година  песента му „Дай ми, Боже” в обработка на Красимир Кюркчийски е включена в концерта по повод посещението на папа Йоан Павел Втори в България.

Заедно с Милен Иванов – формация „Двуглас” работят от 1997 година. Имат самостоятелни турнета в чужбина, издават няколко албума, представят една многолика палитра на традиционния български фолклор от най-старинните му пластове, както и шедьоври на източно-православната църковна музика. През 2011 година като солисти на „Мистерията на българските гласове” реализират записи в Радио Би Би Си – Лондон.

Даниел Спасов е работил като редактор в Балкантон. От 1993 година е изпълнителен продуцент в БНТ. Реализирал е десетки фолклорни телевизионни програми, сред които особено популярни са „От дума на дума” и „Иде нашенската музика”.