СЕЛЕКЦИОННО ЖУРИ

Милен Иванов е роден в Плевен. Завършва Плевенското музикално училище „Панайот Пипков“ и Национална музикална академия „Панчо Владигеров“, специалност хорово дирижиране в класа на професор Лилия Гюлева. Редактор в Българската национална телевизия и водещ на предаванията „Български уроци“ и „Иде нашенската музика“.

През 1996 година създава Ева Квартет, който за кратко време се утвърждава като една от водещите камерни фолклорни формации. Под диригентството на Милен Иванов Ева Квартет издава няколко самостоятелни албума, изнася концерти в едни от най-престижните концертни зали по света.

През 2009 година, заедно с Даниел Спасов, създават мъжката вокална формация „Светоглас“.

Милен Иванов се изявява и като народен певец. От 1998 година работи заедно с Даниел Спасов. Двамата създават формация „Двуглас“, изнасят концерти в България и чужбина (Австрия, Германия, Чехия, Израел, Дания, Швеция, Швейцария, остров Корсика), издават няколко самостоятелни албума с български фолклор и църковни песнопения – „Хайдушки, исторически и възрожденски песни“, „Българският двуглас“, „Благословен Си, Господи“, „Коледен благослов“, Тайнството на обреда“.

През 2011 година Даниел Спасов и Милен Иванов заедно с „Мистерията на българските гласове“ осъществяват записи в Радио Би Би Си – Лондон.

През 2012 година „Двуглас“ и Ева Квартет изнасят концерт в Берлинската филхармония под мотото „Музика от манастирите“.

 

Проф. д-р д.изк Лозанка Пейчева е завършила Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. През 1991 г. защитава дисертация на тема „Хороводните песни в Кюстендилско и Станкедимитровско” и получава образователната и научна степен „доктор”. През 2007 г. защитава втора дисертация на тема „Модернизация и глобализация на фолклорна музика от България” и придобива научната степен „доктор на науките” (доктор на изкуствознанието).

Между 1991-2000 г. е главен асистент (н.с.) в Института за фолклор при Българската академия на науките. В периода 2000-2009 г. е доцент (ст.н.с.) в същия институт. През 2009 г. е избрана за професор (ст.н.с.) от Висшата атестационна комисия.

Директор е на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей за периода 2010-2014 година. Участва в общоакадемични и национални експертни съвети към държавни органи и министерства, в български и международни научни организации и асоциации.

Резултат от изследователската работа на Лозанка Пейчева са пет монографии, както и над 250 научни публикации в български и чуждестранни списания и сборници, а също и статии в престижни енциклопедии. Участник е в авторски колективи на учебници по музика.

Лозанка Пейчева е лектор в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив; Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София; Софийския университет „Св. Климент Охридски”; , Югозападния университет „Неофит Рилски”; Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”; Нов български университет.

 

Доц. д-р Бинка Добрева е родена в село Роза, Ямболско. Тя е потомствена народна певица. От малка започва да пее и печели първи награди от регионалните надпявания. Приета е в Средното музикално училище в Котел, където нейни учители са известни фолклорни изпълнители като Вълкана Стоянова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Йовчо Караиванов.

През 1983 г. завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и постъпва в Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“. През 1989 г. печели конкурс на „Мистерията на българските гласове“ и става част и солист от световно известния хор.

Певицата има и успешни солови изяви и работи със съпруга си Александър Райчев, който аранжира шестте ѝ самостоятелни албума.

Изнесла е концерти на 5 континента в едни от най-големите концертни зали: Карнеги Хол, Ню Йорк; Кенеди Сентър, Вашингтон; Роял фестивал хол, Лондон; Линкълн сентър; Концерт Гебао, Амстердам и други.

Най-известните песни от репертоара на Бинка Добрева са „Гергана“, „Даньова мама“ и „С любе шега не бива“.

Преподавателската кариера на Бинка Добрева започва през 2009 г. в 144-СОУ „Народни будители“ София. През 2010 г. влиза в академичния състав на Факултета по изкуствата при Югозападния университет Неофит Рилски“. Оттогава преподава дисциплините „Народно пеене“, „Методика на специалния предмет и интерпретация“, „Българска народна музика“, „Теренна фолклористика“, „Музикална фолклористика“, „История на народното изпълнителско изкуство“ в специалности „Изпълнителско изкуство – народно пеене“ и „Изпълнителско изкуство – народни инструменти“.

След 2011 г. започва да изследва българския фолклор и неговите носители и изпълнители, като през 2013 г. защитава докторска дисертация.

От 2017 заема академичната длъжност „доцент“ в професионално направление Музикално и танцово изкуство, а от 2021 г. е ръководител на катедра „Музика“. Бинка Добрева участва и като лектор и водещ на майсторски класове, летни академии и школи по народно пеене във Виена, Бостън, Лос Анджелис, Созопол, Царево и др.

 


 

ЖУРИ НА КОНКУРСА

Даниел Спасов е български изпълнител на народни песни и църковно-славянски песнопения. Роден е в София. Завършва право в Софийския университет и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор „Бодра смяна“. Работи като редактор в Музикално-издателска къща „Балкантон“, а от 1996 година е редактор и изпълнителен продуцент в Българската национална телевизия. Водещ е на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“ и др.

Има повече от 350 записи в БНР, издал е няколко самостоятелни компактдиска. Участва в много концерти самостоятелно и в дует с Милен Иванов, с формация „Светоглас“ и като солист на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Пее в повече от тридесет страни в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия и Америка – „Роял фестивал хол“, „Барбикан център“, „Кралица Елизабет“ – Лондон, „Кенеди център“ – Вашингтон, „Концерт хаус“ – Виена, „Концертгебау“ – Холандия, в залата на националната опера в Тел Авив, в кралската опера на Оман.

Негови песни звучат във филмите на режисьора Стилиян Иванов „Ванга“, „Лечителят Петър Димков“, „Дервишите – мистиците на изтока“ и в програмата на телевизионния канал TV art, представящ българското културно и историческо наследство.

С Милен Иванов работят заедно от 1998 г. Творческите им търсения са свързани с българското двугласно пеене. Търсят и записват образци от най-древните пластове на българския фолклор, в повечето от записите си експериментират, наслагват гласове, намират модерни музикални решения и записват няколко съвместни албума. През 2011 година Даниел Спасов и Милен Иванов заедно с „Мистерията на българските гласове“ осъществяват записи в Радио Би Би Си – Лондон.

През 2019 година заедно с квартет „Светоглас“ и част от основателите на хор „Мистерията на българските гласове“ създават формацията „Гласове на традицията“, съчетаваща мъжки и женски гласове.

Името на Даниел Спасов е споменато в световната енциклопедия „Музиката на света“, издадена в Лондон.

През 2014 г. е удостоен с почетния знак на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Симеон Велики за приноса си в развитието на българската култура.

 

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София.

Работила е във фолклорните ансамбли „Тракия“ и „Пирин“, в смесен хор „Аква“ и формация „Фолкхармони“ – Германия. Част е от формация „Дива река“, вокален квартет „Юдит“, хор „Космически гласове от България“ и Професионална музикално-танцова формация „Глагорци“.

Юлия Гатдерова участва в поредица проекти на Министерство на културата: Славянски концерти съвместно с Националния оркестър на Русия за народни инструменти „Н. Осипов“, Немско-Български портал „Стар войсес“, проект с джазово трио „Антоан Симони”, участник е във фестивалите „Македония фолк“ и „Пирин фолк“ и други.

Понастоящем работи като музикален редактор в програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио и е ръководител на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Якоруда“.

Нейният глас чувате в предаванията за фолклор „Жива вода” и „Фолк парти” в програмата за култура на БНР.

Тя ви осведомява за новостите във фолклорния свят и народната музика. Среща ви с различни млади творци и ви припомня имената и историята на тези от които всички се учим днес.

Юлия Гатдерова подготвя за вас и класацията „Надпяване”, в която вие ежемесечно правите избора си на музикален фаворит.