Участие на Коста Рика и Русия

Участие на Коста Рика и Русия

Медиа:


В настоящото осмо издание на фестивала „Фолклорен извор“ участие ще вземат състави от Коста Рика и Русия.

Това не е първото международно присъствие на фестивала. В предишните издания са участвали групи от Македония, Унгария, Румъния, Франция и др. Тези концерти са извън конкурсната програма и имат за цел да запознаят публиката с фолклора на други народи и да обогатят фестивалната програма.

Участието на групите тази година е със съдействието на Националната секция на CIOFF България, на която фестивала е член. Ансамблите участващи в международни форуми организирани от CIOFF, навсякъде по света, са едни от най-добрите.

Групите от Русия и Коста Рика ще излязат на сцената в летния театър на село Царевец, в неделя след приключване на конкурсната програма. Предвижда се това да се случи около 18.00 часа. От 20.00 часа ще започне гала-вечерта по награждаване на откритата сцена пред сградата на Кметство Царевец. В края на вечерта специален гост ще бъде една от най-популярните и харесвани български певици.

Във „Фолклорен извор 2018“ се очаква още едно международно участие от Грузия. Те ще представят атрактивния грузински фолклор в първата фестивална вечер на 2 август (четвъртък).

 

Фолклорен ансамбъл „La Coyolera“ – Коста Рика

Фолклорен ансамбъл „La Coyolera“ е основан през 2010 г., с цел опазване на социалния, езиковия и културния фолклор на Коста Рика. Участниците в състава са от различни части на страната и се развиват професионално по музика, танци, театър и други дисциплини.

Групата е съставена от повече от 30 музиканти, танцьори, мениджърски и технически персонал.  Групата е участник в международни фестивали Никарагуа, Португалия, Чили, Израел, Мексико, Русия, Литва и др.

 

Национален фолклорен ансамбъл „КАЛИНКА“

Национален фолклорен ансамбъл „КАЛИНКА“ е един от най-известните ансамбъл на Русия. Ансамбълът е създаден през 1975 г. В ансамбъла има 35 члена, включително художествен ръководител, хореограф, танцьори и музиканти (пълноценен състав на ансамбъла – 150 души от различни възрасти). В репертоара на ансамбъла има различни руски национални танцови композиции. Арт директор на ансамбъла е г-жа Олга Кохйлова. Репертоарът на ансамбъла е голям около 50 танцови композиции. Общата концертна програма на ансамбъла – 60 минути.

Ансамбъл „КАЛИНКА“ е лауреат и дипломат на различни национални и международни фолклорни фестивали. Участва в международни фолклорни фестивали в Германия, Франция, Италия, България, Чехия, Гърция, Полша, Румъния, Турция и други страни.