Специален гост

Специален гост

Вторият специален гост на „Фолклорен извор 2017“ ще бъде Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

След като в предишните издания на фестивала на сцената му бяха два от най-големите ансамбли на България „Филип Кутев“ и „Тракия“, тази година концерт ще изнесе един от най-харесваните и успешни ансамбли в последните години, а именно „Българе“.

Концертът ще се състои на 5 август (събота), след 20.00 часа на фестивалната сцена, в летния театър на село Царевец.

За последната заключителна вечер се очаква поредния гост, който ще забавлява участници и публика.

Ансамбъл „Българе“ възниква по идея на Христо Димитров. По-късно с финансовата подкрепа на англичанина Ян Андерсон, на 1 октомври 2002 година се основава първия частен фолклорен ансамбъл в България. Първоначално в състава участват около 20 танцьора, сред които професионалисти, ученици и аматьори. Успехът идва съвсем скоро с първия спектакъл „Това е България“. Днес, ансамбъла играе пред публика няколко спектакъла, коренно различни един от друг – „Това е България“, „България през вековете“, „Албена“ и “Уникалните гласове”. В представленията участват 40 професионални танцьори и 30 солисти – актьори, каскадьори, балетисти, певци, музиканти, алпинисти и др.

С този голям екип работят едни от най-добрите композитори, музиканти, сценографи, дизайнери и художници на костюми в страната.
До този момент, ансамбъл „Българе“ е изнесъл над 1500 представления и концерти в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей в Ню Йорк (САЩ).