Концерт

Концерт

На 3 август, специални гости на фестивала ще бъдат едни от най-изявените български гласове по целия свят, солистите на Вокален ансамбъл „Мистерия на българските гласове“. Концертът ще се състои във втората фестивална вечер, след приключване на конкурсната програма, в летния театър на с. Царевец.

Публиката ще има възможността да съпреживее майсторските изпълнения на Олга Борисова, Бинка Добрева, Даниел Спасов и Милен Иванов.

Очакваме ви!

 

Мистерията на българските гласове“ е името, с което става популярен женският вокален ансамбъл на Българското национално радио и телевизия.

Хорът е основан през 1952 г. по идея на дългогодишния главен редактор на редакция „Народна музика“ в БНР Георги Бояджиев. Сред солистите на хора са едни от най-ярките изпълнителки на български народни песни: Ева Георгиева, Руска Недялкова, Мария Кокарешкова, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Стоянка Бонева, Олга Борисова, Стефка Съботинова, Калинка Згурова, Бинка Добрева и много други. Солисти на хора от 1996 година са певците Даниел Спасов и Милен Иванов. През годините заедно с певиците е концертирала камерна група с ръководител Атанас Вълчев, както и група от АМТИИ – Пловдив с ръководител Владимир Владимиров. В някои от концертите по света е участвал и кавалджията Теодосий Спасов.

От 1952 до 1990 г. е част от Ансамбъла за народни песни на Българското радио. През 1990 г. хоровият състав начело с Дора Христова преминава на щат към Българската национална телевизия. От 1997 г. певиците са на свободна практика и изнасят концерти основно в чужбина.

Първи диригент е Борис Петров. Истинското израстване на състава става при композитора и диригента Димитър Динев. С идването на Красимир Кюркчийски и Дора Христова хорът става един от най-добрите в България и започва концертни изяви по световните сцени. Музика за този състав са писали едни от най-добрите български композитори: Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Филип Кутев, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев.

След 1988 г. започва триумфалното шествие на хора по света. Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерта в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка.