НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА „ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР“

НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА „ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР“

Медиа:


Фестивалът „Фолклорен извор“ в с. Царевец получи наградата „Златна кобилица“ за принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство.

Наградата беше връчена на специална церемония на 30 март 2019 година във Велико Търново.  Отличието се присъжда за 13-ти път от Българската секция на CIOFF – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на ЮНЕСКО.

Наградата на „Фолклорен извор“ е в категорията за институция с цялостен принос в опазването и съхраняването на нематериалното културно наследство на България. Индивидуални грамоти бяха връчени на Генчо Генчев като основател и организатор на фестивала, а за принос в развитието му грамоти получиха Ганчо Ламбев, Росен Маринов и НЧ „Светлина – Царевец 1927“ с. Царевец.

 

Международната фолклорна организация CIOFF е създадена през 1970 г. и работи за запазването, съхраняването и разпространението на традиционната култура на народите и етносите. Ежегодно CIOFF – България организира Национална среща – семинар, която събира изявени имена в българския фолклор като ръководители на фолклорни ансамбли, групи, клубове и формации, специалистите в областта на фолклора и нематериалното културно наследство, организатори на международни и национални фолклорни фестивали. Основна тема на семинарът са дейностите в областта на фолклорното изкуство у нас и проектите в тази сфера. В рамките на срещата организаторите присъждат и почетното отличие „Златна кобилица”. Наградата е учредена през 2006 година и се присъжда за цялостен принос в опазването и съхраняването на нематериалното културно наследство на България в две категории – за личност и за институция. В категорията за институция, в която Национален фолклорен фестивал (НФФ) „Фолклорен извор“ е призьор за 2019 година са печелили още: Община Велико Търново, Българско Национално Радио, Съюзът на народните читалища, Институт за фолклор към БАН, Дирекция „Културни политики” към Министерство на културата, Международен фестивал за автентичен фолклор „Дорково“, Фолклорен ансамбъл „ПИРИН“, Съюз на Българските музикални и танцови дейци и др.

Наградата е второто национално отличие за фестивала, след като през 2011 година проектът печели конкурса на Платформа „Агора” за инициатива на годината. От тогава до днес „Фолклорен извор” се утвърди като един от най-големите и авторитетни фестивали за фолклор у нас. Събитието се провежда ежегодно в началото на август и събира повече от 6000 участници от страната. Едни от най-изявените имена в българския фолклор и най-големите ансамбли на България са огрявали фестивалната сцена в с. Царевец. Все по-чести са концертите на групи от други държави като Македония, Полша, Унгария, Румъния, Франция, Сърбия, Черна гора, Русия, Коста Рика, Грузия и др. В тази връзка партньорството с CIOFF – България е скрепено официално през 2018 година, когато фестивалът става член на Международната организация, с което статута му на Международен фестивал започва все повече да се утвърждава. На третата година от създаването му, „Фолклорен извор“ получава подкрепата на Министерство на културата, под чиито патронаж се провеждат всички следващи издания.

 

„Основната цел на фестивалът е да допринася с дейността си за опазването на българските традиции, да приобщава хората в активно общуване с фолклора и да утвърждава присъствието му като основна част в българската култура“ сподели Генчо Генчев по време на награждаването. Развълнуван от полученото признание той каза още, че всеки успех се ражда от любовта и желанието, с които човек живее, работи или твори – „Нашият фестивал е плод на чистата обич към фолклора и тази обич е вълшебството, което привлича хората и ги връща отново в Царевец. Без това чувство, нашият фестивал не струва нищо. Истината за „Фолклорен извор“ се нарича любов и тази истина е по-силна от всичко.“

Генчо Генчев благодари поименно на най-верните си съмишленици, но и на десетките доброволци, които с безвъзмездния си труд допринасят за високото ниво на фестивала, на спомоществователите, на партньорите и на всички приятели.

„Благодаря на Българската секция на CIOFF за наградата, която ни задължава с още по-голяма отговорност да работим за опазването на традициите и развитието на българския фолклор!“ – с тези финални думи кмета на Свищов и председател на фестивала изрази вълнението си от паметния момент.

 

В 19-та Национална среща на CIOFF – България участие взеха и младите танцьори от Арт център „Творецът“ в Свищов, с ръководител Явор Узунов. Техните изпълнения бяха поздрав към всички хореографи, музиканти, певци и гости на семинара. Съставът е победител в Националния конкурс на CIOFF и беше провъзгласен за „Представителен фолклорен  ансамбъл“. Полученот звание дава възможност на Арт център „Творецът“ да представлява страната ни в едни от най-елитните международни фестивали за фолклор в света. Етапите в конкурса на CIOFF се провеждат на различни места в България, едно от които е с. Царевец по време на НФФ „Фолклорен извор“.