Какво ново през 2018?

Какво ново през 2018?

През 2018 година ще се проведе Осми НФФ „Фолклорен извор“. Дните, в които свищовското село Царевец ще стане домакин на хиляди фолклорни ценители са 2, 3, 4 и 5 август. Записването за участие продължава на официалния сайт на фестивала www.folklorenizvor.com. Както всяка година, така и тази НФФ „Фолклорен извор“ ще изненада участниците с нови и атрактивни награди. Освен първо второ и трето място в съответните 12 категории, журито на фестивала ще присъди повече от двадесет поощрителни и специални награди. В Осмото издание са предвидени и много парични премии, като общия награден фонд възлиза на 20 000 лв. Специални награди ще бъдат връчени от името на Министерство на културата под чиито патронаж се провежда фестивала, както и от медийни партньори, сдружения, спомоществователи и институции. Безспорно най-желаните награди са тези, които журито присъжда за най-добро представяне в областта на автентичния фолклор – „Приз“, в областта на обработения фолклор – „Лауреат“ и наградата „Гласът  на Фолклорен извор“ за най-добро вокално представяне. Участниците удостоени с тези отличия получават специалните статуетки на фестивала, изработени от скулптора Марияна Кушева, придружени от атрактивни парични премии. По традиция награждаването се състои в последния фестивален ден. На официалната церемония ще бъдат обявени и връчени всички специални награди. В предвид на големия брой участници, който ежегодно надвишава 6000, наградените в отделните категории се обявяват на сайта на фестивала няколко дни по-късно, след прецизно обработване на протоколите. Организаторите са изработили в годините добра практика, чрез която наградите биват разпратени и достигат до участниците по удобен за тях начин.

Изпълненията ще бъдат обект на внимание на няколко национални медии – партньори на фестивала. От мястото на събитието ще има преки включвания, репортажи и видео заснемане. Някой от изпълнителите ще се радват на специално внимание, защото ще получат награда – изработване на видеоклип и излъчването му в съответната телевизия.

Извън конкурса организаторите подготвят специални концерти на изявени изпълнители и ансамбли, които да допринесат за многообразието на фестивалната програма. Тези концерти ще се състоят в края на всеки от четирите фестивални дни. На сцената на Фолклорен извор са биле едни от най-големите и популярни имена в българския фолклор като Гуна Иванова, Николина Чакардъкова, орк. Канарите, Берковската духова музика и ансамблите „Филип Кутев“, Тракия“, „Българе“ и др. Не веднъж публиката се е радвала и на международно участие. През годините гости са биле групи от Македония, Сърбия, Румъния, Полша, Черна Гора и др. В предвид, че фестивалът вече е част от CIOFF  – Асоцииран член на ЮНЕСКО, в предстоящото Осмо издание се очаква засилено интернационално участие на изключително атрактивни състави от екзотични места.

Всичко ново и интересно за НФФ „Фолклорен извор“ участниците и почитателите могат да научат в обновения сайт на фестивала www.folklrenizvor.com