На гости на БНР – „По нашенски“

На  гости на БНР – „По нашенски“

На 27 май 2012 г. НЧ „Светлина – Царевец 1927“ и Фолклорна формация „Царевска китка“ с худ. ръководител Олимпия Ангелова бяха във II-ро студио на БНР. По покана на радиото и персонално от г-жа Юлия Цанкова, Царевската група водена от кмета на селото и председател на читалището г-н Генчо Генчев гостуваха на предаването „По нашенски“. Поканата дойде още миналата година след приключване на Първи национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. За изминалите няколко месеца, групата имаше възможност да се подготви за това участие. През двата часа ефирно време „Царевска китка“ изпълни около двадесет песни от различни фолклорни области, като преобладаваха тези от северна България. Музикалната обработка на песните е дело на ръководителя и секретар на читалището Олимпия Ангелова и на Мариета Аспарухова – музикант и педагог. Музикален съпровод на групата беше Мариета Аспарухова – гъдулка и Деян Йорданов – акордеон и тамбура.

Акцент в предаването беше предстоящото второ издание на НФФ „Фолклорен извор“, на който БНР е медиен партньор. Г-жа Юлия Цанкова е председател на журито. Народната певица Гуна Иванова, в ролята си на член на журито също бе в студиото, за да подкрепи и заяви своята позиция по отношение на фестивала.

Предаването премина с успех. Публиката във II-ро студио на БНР аплодираха всяко изпълнение на певиците, а някой несдържаха желанието си и танцуваха.