Музикантът виртуоз Сашко Велков от Македония на „Фолклорен извор 2023“

Музикантът виртуоз Сашко Велков от Македония на „Фолклорен извор 2023“

Медиа:


По повод 10-годишнината от написването на фестивалната песен „В Царевец, добре дошъл е всеки“, композиторът и неговия оркестър „Фортуна“ пристигат в Царевец.

 

Сашко Велков е акордеонист номер едно на Северна Македония. Освен инструменталист, той е композитор и аранжор със свой почерк и откривател на нови таланти. Освен със своя оркестър, работи изключително успешно с други формации, музиканти и певци от Македония и съседните балкански държави. В България Сашко Велков е известен с музикалните си композиции, които звучат по БНР, БНТ, други радиостанции и специализираните телевизии в т.ч. и в ефира на медийния партньор на фестивала Фен Фолк тв. Работи в съвместни проекти с музиканти като Георги Янев, Димитър Христов, Георги Андреев, Костадин Генчев, Валери Димчев и др., както и с Оркестъра за народна музика на БНР, с който реализират множество концерти от международната поредица „Ритъмът на Балканите“.

 

Композиторът и аранжор Сашко Велков е автор на някои от песните на най-известните имена в българския фолклор, сред които Гуна Иванова, Румяна Попова, Ива и Велислава Костадинови, Албена Вескова и др.

 

През 2013 г., организаторите на „Фолклорен извор“ възлагат на Сашко Велков да напише мелодията към текста на Росен Маринов „В Царевец, добре дошъл е всеки“, след което Гуна Иванова я изпява и вече 10 години фестивала започва и завършва с тази песен.

 

По този повод Сашко Велков и неговия оркестър идват в Царевец, за да открият с концерт „Фолклорен извор 2023“.

 

Концертът ще се състои на 3 август (четвъртък) след 20.00 ч., в летния театър на с. Царевец. Вход свободен до изчерпване на стоящите и правостоящите места.