Международно участие

Международно участие

Фолклорен танцов ансамбъл „Фолк-дер“ Никозия, Северен Кипър ще бъде един от международните участници във „Фолклорен извор 2019“.

 

Всяка година „Фолклорен извор“ представя не само многообразието на българския фолклор, но и фолклора на другите държави.

Един от ансамблите, които ще запознаят публиката с изкуството на своя народ е Фолклорен танцов ансамбъл „Фолк-Дер“. Групата функционира при Фолклорна асоциация „Лефкоса“ – Никозия и е едно от най-големите фолклорни сдружения на Северен Кипър, основано през 1997 г. Наброява над 250 членове, разделени в 6 различни фолклорни групи на различна възраст. Организацията изучава фолклорно пеене, фолклорна музика, традиционни занаяти, кулинария и театрално майсторство.

 

Ансамбълът участва на много фестивали в различни държави като основната цел е да запази жив кипърския фолклор, да допринесе за международните отношения в тази област и да популяризира традиционния начин на живот на кипърските турци.

 

Остров Кипър е третия по големина в Средиземно море и е разделен на турска и гръцка част. Ансамбъл „Фолк-дер“ идва от северната част, където е разположена турската общност.

 

Очаквайте информация и за другите международни участия във „Фолклорен извор 2019“.