Концерт Грузия

Концерт Грузия

Медиа:


Предстоящото Осмо издание на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ ще предложи на публиката силно международно присъствие.

Още първия фестивален ден на сцената ще се представят артистите от Ансамбъл „Мерани“ Тбилиси, Грузия. Техния концерт ще се състои след приключването на конкурсната програма, след 20.30 часа, в летния театър на село Царевец. Ансамбълът ще представи невероятно атрактивния грузински фолклор, с което ще постави началото на поредицата от вечерни концерти в четирите фестивални дни. Специални гости ще бъдат още солистите от Вокалния ансамбъл „Мистерия на Българските гласове“, Ансамбъл „Пирин“, състави от Русия и Коста Рика, и певицата Нелина, която ще закрие поредното издание на „Фолклорен извор“.

 

Ансамбъл „Мерани“ Тбилиси, Грузия

Ансамбълът е създаден през 1934 г. към Грузинския технически университет от известния грузински танцьор Гано Багратиони. От 1993 г. негови художествени ръководители са заслужилите артисти на Грузия г-н Теймураз Кобахидзе и г-жа Нино Лазишвили. В дългата си творческа биография „Мерани“ е изнесъл спектакли в повече от 30 страни, между които Холандия, Белгия, Сирия, Турция, Люксембург, Швейцария, Финландия, Испания, Индия, Тунис, Румъния, Чехия, Словения, Гърция и Франция. През последните години ансамбълът успешно представя уникалната грузинска култура в Италия, САЩ, Кипър, Катар, Естония и Германия. Носител е на много национални отличия, както и на Grand Prix  от международните танцови фестивали в Бурса и Сирия. От 2010 „Мерани“ са член на Международния танцов съвет (CID) към Юнеско. Репертоарът им включва повече от 15 различни танци, като всеки е с индивидуална техника и се изпълнява с изключително майсторство от танцьорите на ансамбъла.

Художествен ръководител Теймураз Кобахидзе