ФА „Тракия“ с концерт на „Фолклорен извор 2022“

ФА „Тракия“ с концерт на „Фолклорен извор 2022“

След концерта на ансамбъл „Пирин“ на 04 август следва представянето на ансамбъл „Тракия“. Спектакълът ще се състои на 5 август от 20.00 часа на открита сцена в комплекс „Фолклорен извор“ с. Царевец. Концертите са част от забавната програма на десетото издание на фестивала. На 6 август концерт ще има и ансамбъл „Филип Кутев“. Фестивалът ще бъде закрит на 7 август (неделя) от 19.30 ч. на площада в с. Царевец с концерт на орк. „Канарите“. Цялата програма на фестивала е с вход свободен.

Сега ви представяме фолклорен ансамбъл „Тракия“, гр. Пловдив.

Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 година на бюджетна издръжка към Министерство на културата и от 1999 година е към Община Пловдив. Творческият облик на „Тракия“ е създаден от проф. Кирил Дженев.

Близо 50 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. До сега са изнесли хиляди концерти във всички краища на България и 48 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир и много други. Ансамбълът е оставил в съкровищницата на БНТ десет серийният филм „Танците на българина“ и редица други художествени филми и записи от концерти, които ще позволят на публиката да съпреживее незабравими моменти на българския народ чрез неговите единствени по рода си песни, костюми и танци. Хорът на „Тракия“, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата „Мистерията на българските гласове“ имаше огромен успех в зала „Олимпия“ – Париж през 1990 г. Той бе номиниран за наградата „Грами“ и се нареди на трето място в класацията на „Билборд“.

Днес традициите на ансамбъла се поддържат от млад и амбициозен екип начело с Главен художествен ръководител, хореограф и дъщеря на основателя му – проф. д-р Даниела Дженева.

Очаквайте още информация за програмата на „Фолклорен извор 2022“.