Партньорство с ННЕК-ЮНЕСКО

Партньорство с ННЕК-ЮНЕСКО

Наближава десетото издание на фестивала в с. Царевец „Фолклорен извор“. По този повод в следващите дни ще стане ясно, какво предстои в програмата.
Ще започнем с една новина, която затвърждава доверието във фестивала и издига неговия авторитет. След като за поредна година „Фолклорен извор“ се провежда под патронажа на Министерство на културата и със съдействието на CIOFF-България, към институционалното партньорство се присъединява Националния научен експедиционен клуб „ЮНЕСКО“ (ННЕК-ЮНЕСКО).
Засвидетелстваната подкрепа и партньорство между фестивала и ННЕК-ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство ще намери реално изражение в присъствието на двама от членовете на организацията в рамките на фестивала. Става въпрос за председателя Кристиян Калчев и доц. Тошко Спиридонов, който е член на изпълнителния съвет. Визитата на двамата ще има за цел да обследва и дигитализира най-доброто от съкровищницата на българското народно творчество, като по този начин ще бъде архивиран материал, служещ за бъдещи научни разработки и най-вече за съхранение на самобитния български фолклор. През отминалите десет години фестивалът се утвърди като един от най-мащабните форуми в полето на традиционната българска култура и това предоставя благоприятна среда за изследователска дейност в национален и международен план.
И тази година „Фолклорен извор“ ще събере на едно място над 5000 участници и още хиляди почитатели на българския фолклор от всички краища на страната. Повече за интересните моменти от програмата очаквайте в следващите дни.