Новата статуетка „Фолклорен извор“ вече е готова

Новата статуетка „Фолклорен извор“ вече е готова

По повод 10-годишнината на МФФ „Фолклорен извор“ фестивалната статуетка беше променена и от тази година има нов облик. Тя е дело на скулптора Адриан Новаков, който създаде истинско произведение на изкуството с висока художествена стойност. В статуетката са вплетени символите на фестивала в съчетание с елементи от българския фолклор, и олицетворява високото майсторство в изпълнението на всеки, който ще я притежава от тук нататък. Бронзовата пластика е предназначена за наградите „Гласът на Фолклорен извор“, „Лауреат – за обработен фолклор“ и „Лауреат – за автентичен фолклор“. Това са най-големите отличия, които фестивалното жури ще присъди на най-добре представилите се участници. Всичко за наградите може да бъде видяно в официалния сайт на фестивала www.folklorenizvor.com

Адриан Новаков завършва Художествена гимназия в гр. Трявна със специалност „Дърворезба”, след това се дипломира в Националната Художествена Академия – София със специалност „Скулптура” в класа на проф. Емил Попов. В периода 1994 – 2000 работи в ателието на Вежди Рашидов, където реализират множество монументални и салонни творби. Има няколко самостоятелни и съвместни изложби, по важни от които: изложба Пловдив – Дни на културата, съвместно със Сейфетин Шекеров и Вежди Рашидов (1997), изложба „Звуци и стъпки” във фондация „Св. Св. Кирил и Методий” – София (1998), изложба в Български културен институт, Будапеща – Унгария (1998) и изложба в Български културен институт, Братислава – Словакия (1998). В периода 1999 – 2000 г. работи в Киноцентър Бояна по декори за филма“ Занаят на оръжието”, получил приз Златна Палма в Кан за сценография и „Сезар”.  Твори сериозно в областта на монументалната скулптура като негови паметници има не само в България но и по света. Такива са барелефа на Г. С. Раковски в Делхи – Индия, паметника на Пенчо Славейков в Милано – Италия, герба на Република България върху фасадата на Парламента, Президентството, Министерски съвет и Гербовата зала, а последното му произведение – бюст паметник на Левски беше открит през 2022 г. в Петрич на рождената дата на Апостола.

Автор е на множество наградни статуетки, сред които наградата на Шампионата за фламандски кон в Брюксел – Белгия, наградата на фестивала „Златната антена” на БНТ, и още много други, а вече и на фестивалната статуетка „Фолклорен извор“.