Национален преглед на CIOFF

Национален преглед на CIOFF

Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ вече е част от голямото семейство на CIOFF – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.

Тази година по време на Осмото издание на фестивала ще се проведе Финалния етап на Националния преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Международната съвет.

Финалния етап през 2018 г. ще определи фолклорните състави достойни за званието „Представителен фолклорен ансамбъл”. Това звание им дава възможността да участват в най-представителните международни фестивали за фолклор в света, като посланици на  CIOFF. До финала са допуснати 140 фолклорни формации в 7 категории. Удостоените състави ще бъдат част от 31 концерта в 18 населени места в България, сред които и „Фолклорен извор“ в село Царевец, община Свищов. Сред участниците във фестивала, журито ще определи най-достойните за класацията на CIOFF. Резултатите ще бъдат обявени по време на 19-та Национална среща-семинар на Национална секция на CIOFF България през м. март 2019 г. Званието „Представителен фолклорен ансамбъл” ще бъде валидно за удостоените ансамбли за периода 01.01.2019 г. – 31.12.2022 г.