Какво предстои?

Какво предстои?

И тази година, единадесетото издание на „Фолклорен извор“ ще събере над 4500 участници в дните от 3 до 6 август.

Записването за участие приключи преди седмица и вече са обявени програмите и реда за представяне в конкурса, които заинтересованите могат да видят в официалния сайт на събитието www.folklorenizvor.com.

Организаторите на фестивала споделят, че тази година по-активни са били индивидуалните изпълнители, които първи са подали заявки и затова техния брой е значително по-голям, в сравнение с предходни издания. Въпреки това, програмата и за четирите дни е максимално запълнена. Конкурсната част ще започва всеки ден от 9.00 ч. и се очаква да приключва около 20.00 ч., след което по традиция ще се състоят концертите на специалните гост-изпълнители и чуждестранните групи.

Тази година гости на „Фолклорен извор“ по линия на CIOFF  ще бъдат състави от Колумбия и Мароко, а към международното участие ще се присъединят и Градския хор на Щип от Северна Македония, заедно с особено популярните деца-изпълнители на македонски фолклор Драган и Лина Костадинови, както и виртуозния музикант Сашко Велков с неговия оркестър, който междудругото е и композитор на фестивалната песен „В Царевец, добре дошъл е всеки“. Музикантът идва за първи път на фестивала, след като през 2013 г. написва музиката и аранжиментът на песента по текст на Росен Маринов и в изпълнение на народната певица Гуна Иванова. Концертите на изпълнителите от Северна Македония ще бъдат в първите два дни, а групите от Колумбия и Мароко всяка фестивална вечер.

Специален концерт в петък вечер ще изнесе ансамбъл „Седенчица“ от Пловдив. Ансамбълът е сред бързо развиващите се състави в сферата на обработения фолклор, с вече десетки концерти у нас и в чужбина, с множество награди и отличия, и всепризнат от специалистите в областта.

В съботната вечер, концертната програма ще продължи с един от най-харесваните български ансамбли, известен със своя впечатляващ репертоар, а именно Национален ансамбъл „Българе“.

Неделята е запазена по традиция за церемонията по награждаване и всеобщо увеселение на участници и публика, за което ще се погрижат музикантите от Духова музика ‚Заедно“ гр. Троян.

Журито на фестивала остава в своя познат състав, в който влизат доказани имена в различни области на фолклора – етнолози, фолклористи, музиканти, хореографи, певци и представител на Министерство на културата, под чиито патронаж се провежда „Фолклорен извор“.

Миналата година, в Деня на независимостта – 22 септември, БНТ излъчи специален брой, посветен на юбилейното издание на фестивала. За пореден път националната телевизия е медиен партньор на „Фолклорен извор“ и ще заснеме най-интересните моменти от него. Цялостно заснемане и поредица от епизоди ще изготви и екипът на специализираната телевизия Фен Фолк Тв.

Очаквайте още информация за предстоящата програма.