Гуна Иванова

Гуна Иванова

Народна певица

 

Тя е член на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор” .

Гуна Иванова е един от инициаторите за създаването и провеждането на този фестивал. Тя застана зад идеята и с нейния опит и авторитет в сферата на фолклорното изкуство, допринесе много за реализирането и популяризирането му. Тя не веднъж е била на сцената на НЧ „Светлина – Царевец 1927” и е стопляла царевската публика със своите изпълнения. С неин почти едночасов рецитал завърши гала концерта на първия „Фолклорен извор”.

Гуна Иванова е родена в петричкото село Богородица. Пее още от дете, а творческият и път продължава през редица национални и международни фестивали.

Тя е гастролирала в Русия, Сирия, Тунис, Монако, Франция, Швейцария, Германия, бивша Югославия, Англия, Канада, Южна Африка, като в Йоханесбург изнася благотворителен концерт за построяването на българска църква, и други страни.

Дълги години е солистка на Ансамбъла на строителни войски до неговото закриване през 2000 година. От 2010 година е солистка в Представителен ансамбъл на Въоръжените сили.

Носителка е на множество награди. Името на Гуна Иванова е включено в сборника „Бележити български жени” на издателство „Сириус”. Удостоена е със званието „дописен член“ на Българска академия на науките и изкуствата.

Днес Гуна Иванова предава своя богат житейски и професионален опит в качеството си на вокален педагог на няколко женски и детски формации в София и Перник.