Димитър Манов

Димитър Манов

Хореограф

 

Димитър Манов е член на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

Той е роден в село Соволяно, Кюстендилско. Завършва ДХУ. Приет е с конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”, където работи от 1977 г. и бързо израства като солист-изпълнител. В периода 1972-1978 г. е преподавател по български танци в Държавното хореографско училище. През 1977 г. е назначен за главен балетмайстор на Ансамбъла на Строителните войски. От 1990 г. е главен балетмайстор на Ансамбъла при БНА. След неговото закриване е хореограф в Ансамбъл “Тамбурица” (САЩ), където работи в последните 10 години. Двукратен носител на орден “Кирил и Методий” – I степен, на Плакет на Комитета за култура и на “Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Заслужил артист.

На 1 декември 2012 г. се състоя церемонията по връчване на Световният Оскар за фолклор на IGF (Международна фолклорна асоциация), в град Гимараеш, Португалия – европейската столица на културата 2012 година. С отличието бе удостоен г-н Димитър Манов.

Големият творчески опит и професионализъм на г-н Димитър Манов го прави изключително ценна част от журито на нашия фестивал. Неговите преценки са своевременни, бързи и точни.