This is an example of a HTML caption with a link.
Национално сдружение Фолклорен Извор
Награди
Наградите на фестивала са обвързани с категориите на изява, които регламента предвижда. Всяка година фестивала обогатява своя регламент, с което расте броя на наградите и наградените. Големите победители на фестивала попадат в категориите "Лауреат" и "Приз".
Виж повече ››

"Гласът на Фолклорен извор" е номинация, в която попадат всички индивидуални изпълнители в областта на певческото изкуство. Победителят става притежател на една от трите специални статуетки на фестивала.
Виж повече ››
Читалището
НЧ Светлина - Царевец 1927НЧ "Светлина - Царевец 1927" е създадено от група ентусиасти на чело с Александър Баронов в далечната 1927 година.
виж повече ››

НЧ Светлина

НЧ "Светлина - Царевец 1927"

НЧ "Светлина - Царевец 1927" е създадено от група ентусиасти начело с Александър Баронов в далечната 1927 година. В самото начало развива само библиотечна дейност. През 1958 година е построена сграда на читалището в центъра на селото. Създава се театрална трупа, народен и естраден оркестър, танцови състави.

След демократичните промени през 1989 година дейността на читалището намалява като проявите са спорадични. През 2000 година се слага ново начало в развитието на библиотечната дейност и художествена самодейност. Постепенно се създават детски и младежки танцови състави „Царевска китка”, оркестър, група за народни песни „ Изгрев”, група за изворен фолклор и група за стари градски песни „Чар”.

През следващите години групите участват в различни фестивали на местно и национално ниво като на редица от тях заемат призови позиции.

Читалището в новата си история работи усилено по редица културни и социални проекти с цел да развива културния живот на селото и материалната си база.

Читалището е един от основните организатори на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

На 15 март 2012 година НЧ „Светлина – Царевец 1927” печели националния конкурс за инициатива на годината на Платформа АГОРА. Сред петдесет участвали и десет номинирани, читалището бе отличено като категоричен победител за инициативата си създаване на етнографска сбирка и провеждане на Първи Национален фолклорен фестивал „ Фолклорен извор”.

На церемонията по награждаване читалището бе отличено и с още една значима награда а именно грамота на Министерство на културата за принос в развитието на читалищното дело в България, подпечатана със специалния восъчен печат „Мадарски конник”, който се поставя на отличия от изключително значим характер.

Тази награда е най-голямата в историята на читалището. Наградата отличава всички културни инициативи на читалището и признава на национално ниво успеха на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

 

Председател: Вера Блажева

Секретар: Хризантема Колева

Библиотекар: Хризантема Колева и Маргарита Атанасова

Жури
Юлия Цанкова
Гуна Иванова
Проф. Елена Кутева
Димитър Манов
Даниел Спасов
Д-р Силва Налбантян - Хачерян
Генчо Генчев
с. Царевец
село ЦаревецЦаревец е село в Северна България. Намира се в община Свищов, област Велико Търново.
виж повече ››