This is an example of a HTML caption with a link.
Национално сдружение Фолклорен Извор
Награди
Наградите на фестивала са обвързани с категориите на изява, които регламента предвижда. Всяка година фестивала обогатява своя регламент, с което расте броя на наградите и наградените. Големите победители на фестивала попадат в категориите "Лауреат" и "Приз".
Виж повече ››

"Гласът на Фолклорен извор" е номинация, в която попадат всички индивидуални изпълнители в областта на певческото изкуство. Победителят става притежател на една от трите специални статуетки на фестивала.
Виж повече ››
Читалището
НЧ Светлина - Царевец 1927НЧ "Светлина - Царевец 1927" е създадено от група ентусиасти на чело с Александър Баронов в далечната 1927 година.
виж повече ››

Жури

Юлия Цанкова – фолклорист и радио водещ

Юлия Цанкова е председател на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

Тя повярва във идеята и създаването на фестивала от самото начало и допринесе много за популяризирането му. В предаването „По нашенски” на БНР, често се чува името „Фолклорен извор”, за да информира слушателите за новостите около фестивала.

Юлия Цанкова е автор и водещ на най-слушаното фолклорно предаване в българския ефир, в което се срещаме с музиканти, етнографи, писатели, художници, актьори, театрали ...

“По нашенски” е предаването с горещи фолк-вести, обредни тълкувания, обичайни предписания, игри и забави ...

Има огромна аудитория между 15 и 95 години, която “подлудява” откритите телефони на програмата ...

Българска академия на науките и изкуствата я удостоява със званието "дописен член" за приноса и в опазването, развитието и популяризирането на българския фолклор и традиции.

Юлия Цанкова има богат професионален опит в областта на фолклора, който я прави достоен член и председател на нашето жури. 


Гуна Иванова – народна певица

Тя е член на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор” .

Гуна Иванова е един от инициаторите за създаването и провеждането на този фестивал. Тя застана зад идеята и с нейния опит и авторитет в сферата на фолклорното изкуство, допринесе много за реализирането и популяризирането му. Тя не веднъж е била на сцената на НЧ „Светлина – Царевец 1927” и е стопляла царевската публика със своите изпълнения. С неин почти едночасов рецитал завърши гала концерта на първия „Фолклорен извор”.

Гуна Иванова е родена в петричкото село Богородица. Пее още от дете, а творческият и път продължава през редица национални и международни фестивали.

Тя е гастролирала в Русия, Сирия, Тунис, Монако, Франция, Швейцария, Германия, бивша Югославия, Англия, Канада, Южна Африка, като в Йоханесбург изнася благотворителен концерт за построяването на българска църква, и други страни.

Дълги години е солистка на Ансамбъла на строителни войски до неговото закриване през 2000 година. От 2010 година е солистка в Представителен ансамбъл на Въоръжените сили.

Носителка е на множество награди. Името на Гуна Иванова е включено в сборника „Бележити български жени” на издателство „Сириус”. Удостоена е със званието "дописен член" на Българска академия на науките и изкуствата.

Днес Гуна Иванова предава своя богат житейски и професионален опит в качеството си на вокален педагог на няколко женски и детски формации в София и Перник.


Проф. Елена Кутева

Професор Елена Кутева е член на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

Професор Елена Филипова Кутева е родена в град София. Дъщеря е на именития Филип Кутев. Майка и е Мария Кутева.

Тя има дълга професионална и творческа биография.

1969 Дипломира се в Московската държавна консерватория "П. И. Чайковски" - специалност "музикална теория", професия - "музиковед".

2002-2004 Обучение по  Management (The Open University – UK през НБУ). Професионална диплома по мениджмънт на The Open University - UK и Нов български университет – София.

1989 Образователна и научна степен „доктор” (област: теория на музиката). Научни звания:

-      Старши научен сътрудник ІІ ст. ( в ИИ при БАН)

-      Професор (  в НМА "Панчо Владигеров")

Професионален опит:

1969-1973 Сътрудник в секция "Музикален фолклор" в Институт за музикознание (сега-Институт по изкуствознание) при БАН: събирателска, дешифраторска, архиваторска и научна работа върху българския музикален фолклор.

1973-1992 Научен  сътрудник , а след това и ст.н.с.ІІ степен в секция "Теория" в ИИ при БАН.

1992-1994 Ръководител секция "Етномузикология" в ИИ при БАН.

1973 Асистент, преподавател, доцент, професор (1993) в НМА "Панчо Владигеров" по специалностите "музикален анализ" и "история на музикалнотеоретичните системи". Научен ръководител на дипломанти  и докторанти по теория на музиката.

От 1994 Директор на ДФА "Филип Кутев"

Научна продукция:

- Реферати, статии, студии, монография ("Монодийни форми", в печат ) в областта на музикалната теория ( музикалнотеоретична проблематика в музиката на 20 в., фолклора, стари монодийни професионални култури, в областта на музикалнотеоретичната терминология).

- Автор на аранжименти на народни песни и др.

Членство в:

- СБК - секция "музиколози"

- СМТДБ - секция "Директори на професионални фолклорни ансамбли" ( председател)

- Съюз на учените в България

Участие в:

- УС към СМТДБ

- Член на редколегията на сп. “Музикални хоризонти”

Награди:

- Множество награди като музиковед и като ръководител.

През годините на ръководството й Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е получил много престижни награди, като последната от тях е “Св. Св. Кирил и Методий” на НДК  за особени заслуги към българската култура.


Димитър Манов – хореограф

Димитър Манов е член на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

Той е роден в село Соволяно, Кюстендилско. Завършва ДХУ. Приет е с конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”, където работи от 1977 г. и бързо израства като солист-изпълнител. В периода 1972-1978 г. е преподавател по български танци в Държавното хореографско училище. През 1977 г. е назначен за главен балетмайстор на Ансамбъла на Строителните войски. От 1990 г. е главен балетмайстор на Ансамбъла при БНА. След неговото закриване е хореограф в Ансамбъл “Тамбурица” (САЩ), където работи в последните 10 години. Двукратен носител на орден “Кирил и Методий” - I степен, на Плакет на Комитета за култура и на “Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Заслужил артист.

На 1 декември 2012 г. се състоя церемонията по връчване на Световният Оскар за фолклор на IGF (Международна фолклорна асоциация), в град Гимараеш, Португалия – европейската столица на културата 2012 година. С отличието бе удостоен г-н Димитър Манов.

Големият творчески опит и професионализъм на г-н Димитър Манов го прави изключително ценна част от журито на нашия фестивал. Неговите преценки са своевременни, бързи и точни.


Даниел Спасов – изпълнител на народни песни

Даниел Спасов е член на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

Даниел Спасов е емблематичен представител на една нова вълна изпълнители на традиционен фолклор.

Творческата му биография включва записи на около 250 народни песни в Българското национално радио,  филми в Българската национална телевизия, многобройни концерти в България и чужбина. Неговите албуми са преди всичко концептуални и включват оригинални песенни творби, преведени на съвременен музикален език. През 1994 г. името му е включено в световната енциклопедия “Музиката на света” /Лондон/. От 1996 г. е солист на световноизвестния хор “Мистерията на българските гласове”. Самостоятелно и заедно с певиците от хора е пял в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Негови песни звучат в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие, а през 2000 г. заедно с “Мистерията...” участва в телевизионния мост “Ватикана поздравява света с ХХІ век”. През 2002 година  песента му „Дай ми, Боже” в обработка на Красимир Кюркчийски е включена в концерта по повод посещението на папа Йоан Павел Втори в България.

Заедно с Милен Иванов – формация „Двуглас” работят от 1997 година. Имат самостоятелни турнета в чужбина, издават няколко албума, представят една многолика палитра на традиционния български фолклор от най-старинните му пластове, както и шедьоври на източно-православната църковна музика. През 2011 година като солисти на „Мистерията на българските гласове” реализират записи в Радио Би Би Си - Лондон.

Даниел Спасов е работил като редактор в Балкантон. От 1993 година е изпълнителен продуцент в БНТ. Реализирал е десетки фолклорни телевизионни програми, сред които особено популярни са „От дума на дума” и „Иде нашенската музика”.


Д-р Силва Налбантян - Хачерян

Д-р Силва Налбантян - Хачерян е член на журито на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”.

Д-р Силва Налбантян - Хачерян е държавен експерт отдел „Регионални дейности” в Министерството на културата.

Доктор по педагогика, хоноруван преподавател  в  СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика и Факултет по класически и нови филологии.

Работи в областта на правата на човека, културната интеграция на етническите общности, защита на културното многообразие, образователния и културен мениджмънт, нематериалното културно наследство и аспекти на регионалната културна политика.

Автор на две книги, публикува статии и материали в научни издания, списания и вестници.

Участва в изследователски проекти, национални и международни конференции и семинари.


Генчо Генчев

В качеството си на организатор и председател на организационния комитет на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор",  той заема място и сред членовете на журито.

Генчо Божинов Генчев е роден през 1980 година. Завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Професор д-р Димитър Димов" гр. Ловеч и се дипломира като "ветеринарен техник" през 1999 г.

Висше образование учи в ЮЗУ "Неофит Рилски" гр. Благоевград, степен бакалавър по специалност "Бизнес администрация" и магистър по специалност „Стопанско управление".

Учейки в гр. Ловеч, постъпва като танцьор в "Общински фолклорен ансамбъл Ловеч". Така започва един дълъг път в областта на фолклора и фолклорното изкуство, който продължава и днес.

2007 година се оказва изключително знакова в живота му. Това е времето, в което бива избран за председател на НЧ "Светлина - Царевец 1927" с. Царевец и става кмет на селото.
Основава и ръководи детски танцов състав и танцов състав "Царевска китка". Съставите бързо се развиват и в следващите години вземат участие на много фестивали и събори, на които печелят и не малко призови места. Започват турнета извън страната Македония, Турция и Франция.
Годините от 2008 до 2012 бива удостояван с не малко награди на местно и национално ниво в сферата на културата, изкуството и читалищното дело.
Така например през 2010 година е награден от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) за принос в библиотечните информационни технологии.
През 2011 година с проекта "Царевец вчера, днес и утре", НЧ "Светлина - Царевец 1927" печели голямата награда в ежегодния конкурс на Платформа "АГОРА". Министерство на културата на Република България връчва грамота за принос в развитието на читалищното дело в България със специален восъчен печат "Мадарски конник".
Същата година стартира и Национален Фолклорен фестивал "Фолклорен извор"
През 2012 година Община Свищов го удостоява с почетен плакет и диплом за принос в развитието на културата в Община Свищов.
Той е член в Управителния съвет на Фондация "Димитър Хадживасилев" гр. Свищов.
Член е на "Младежки фолклорен съюз" гр. Варна.
През май 2013 година, Община Свищов удостоява Генчо Генчев за "Деятел на културата".
 
От ноември 2015 година Генчо Генчев е кмет на Община Свищов. Член е на Читалищното настоятелство на НЧ "Светлина-Царевец", председател на организационния комитет на НФФ "Фолклорен извор" и активен деец в областта на фолклорното песенно и танцово изкуство на България.
От април 2012 година със заповед на Министъра на културата е член на Обществено - консултативен съвет към министъра на културата.
Жури
Юлия Цанкова
Гуна Иванова
Проф. Елена Кутева
Димитър Манов
Даниел Спасов
Д-р Силва Налбантян - Хачерян
Генчо Генчев
с. Царевец
село ЦаревецЦаревец е село в Северна България. Намира се в община Свищов, област Велико Търново.
виж повече ››